fbpx
Mindset Je bent zoals je denkt
“Je bent zoals je denkt” ~ Citaat: Michael Pilarczyk

Twee weken terug op vrijdag gingen we luisteren naar de theatershow: “Rust in je hoofd” van Michael Pilarczyk (Mindset Coach) in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Een theatervoorstelling waarin je leert omgaan met onrustige gedachten in je hoofd. Veel wijsheden en inzichten in de levenskunst passeerde de revue. Het was een theatershow die je doet stilstaan bij de momenten dat we deel uitmaken van de ratrace en hoe je dan tot “Rust in je hoofd” kan komen.

Daar waar we onszelf graag wijsmaken dat tegenslagen en ongelukkige momenten ons vaak overkomen, kwam ik vooral terug tot het inzicht dat het gevoel dat daaraan gekoppeld is, vaak eerder te maken heeft met: “Hoe we ermee omgaan.” of anders gezegd: “Welke mindset wenden we aan in die specifieke situatie?”. Tenslotte, “Je bent zoals je denkt”. (Citaat: Michael Pilarczyk).

Een aantal jaren geleden zou ik veel weerstand gevoeld hebben op deze uitspraak, want: “Wat kan ik er nu aan doen dat die leidinggevende me niet correct behandelt?” En: “Wat kan ik er nu aan doen als iemand me uitlacht omdat ik te dik of te dun ben?” Of: “Wat kan ik er nu aan doen als…” (vul zelf maar in).

Dat het je overkomt, daar kan je niet altijd iets aan doen, dat is waar. Maar je kan wel kiezen “hoe je ermee omgaat.” Mijns inziens mag een gebeurtenis impact hebben of indruk op je maken. We zijn per slot van rekening allemaal mensen. Maar jij beslist zelf wanneer je stopt met er ongelukkig over te zijn. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou. Jij hebt zelf de touwtjes in handen van welke kant jouw gedachten uitgaan. Dat kan je namelijk leren!

“Hoezo?”: hoor ik je denken. Wel, als jij kan doemdenken en allerlei negatieve scenario’s kan bedenken, dat is ook fantaseren of visualiseren. Alleen moet je het nu nog de andere kant uitsturen, je mindset omkeren als het ware. Stel je voor dat je hetzelfde kan doen met positieve gedachten. Gedachten en beelden flitsen dan ook voorbij in je hoofd, net zoals bij piekeren of doemdenken. Alleen worden het dan mooie en leuke gedachten, stressverlagende gedachten en rustgevende gedachten. Hoe zou dat zijn? En stel je dan eens voor dat je daar een positief, stressverlagend gevoel aan kan koppelen en dat je dat gevoel kan oproepen wanneer jij er nood aan hebt. Hoe klinkt dat?

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Dat begrijp ik. Nochtans hebben studies aangetoond dat onze hersenen niet weten of een ingebeelde situatie waar is of niet. Zo zorgen piekergedachten ervoor dat ons hoofd het omzet naar levensbedreigende situaties. Je zoogdieren- en reptielenbrein nemen het dan over van je menselijk brein en je lichaam gaat deze gedachten omzetten in stress, met alle gekende gevolgen van dien. Als je hersenen niet kunnen weten dat het enkel gedachten zijn, dan kan je hetzelfde bereiken met positieve en stressverlagende gedachten.

Wil je het graag eens uittesten, maar weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? In een coachtraject rond stressmanagement, help ik je graag op weg met deze en andere (evidence based) technieken.

Of, heb je gewoon even een sparringpartner nodig?

Ik sta graag voor je klaar, Nele.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More
articles