Hoe je het ook draait of keert, verandering hoort bij het leven en daar voelen we allemaal wel eens weerstand op. Zeker wanneer het gaat over grote veranderingen die invloed hebben op wie we “zijn”. En nog meer als we er zelf niet voor gekozen hebben.
Denk aan grote veranderingen zoals:
- Een onvrijwillig ontslag waarin je gedwongen wordt om van job te veranderen.
- Het verliezen van een oude vriendschap waarin je gedwongen wordt om afscheid te nemen.
- Een overname van het bedrijf waarvoor je werkt, waarin je gedwongen wordt met andere collega’s en/of leidinggevende samen te werken.
- Een verhuis omdat de verhuurder het huurcontract plots stopzet en je gedwongen wordt een nieuwe thuis te zoeken.
- …
Dan slaat de paniek, de angst voor het onbekende soms toe. Maar dit kan zich uiteraard evenzeer voordoen bij kleinere veranderingen.
Wat de verandering inhoudt doet er eigenlijk niet zoveel toe. De vraag is eerder, wat gebeurt er met me en hoe ga ik hier dan mee om?
Ons hoofd (meer bepaald onze hersenen) krijgen het signaal dat er “gevaar” is en ons “reptielen brein” vertelt ons dat we moeten “vluchten, bevriezen of vechten”. We gaan letterlijk in weerstand en doen alsof de situatie niet bestaat of gaan er heel erg tegen vechten. Dit kost ons veel energie, want hoewel dit in bepaalde extreme situaties zeker zijn nut heeft, helpt het ons niet om ‘nu’ om te gaan met de verandering die zich aandient op dit moment.
Maar wat kan je dan wel doen?
Voel je dat je in paniek slaat? Onthoud dan dat je de richting van de wind niet kan veranderen, maar wél de stand van de zeilen! Best breng je je aandacht, je gedachten dan eerst naar het “hier en nu”. Zo kom je terug uit je “reptielen brein” en kan je terug “helder” denken.
Hoe? Dat kan je simpelweg doen door te gaan voelen hoe je “hier en nu” zit of staat. Stel jezelf de volgende vragen en beantwoordt ze met aandacht: “Hoe voelen mijn voeten op de grond?”, “Hoe steunt mijn rug tegen de rugleuning van mijn stoel?” “Hoe is mijn ademhaling?”. En laat het er allemaal zijn zoals het is. Er is geen goed of fout. Maar het brengt je aandacht terug naar “het hier en nu”, naar “dit” moment. Voel je hoe je stressniveau terug zakt naar een acceptabel niveau?
Wanneer je je terug rustiger voelt, kan je jezelf vragen:
- Ben je 100% zeker dat deze verandering een negatief gevolg voor je heeft?
- Wat is het ergste dat je zou kunnen overkomen? En stel dat dat gebeurt, hoe kan je dan verder?
- Wat is het beste wat je kan gebeuren?
- Wat is het meest realistische, van de twee voorgaande vragen, wat er kan gebeuren?
Dit kan best wat oefening vragen. Maar oefening baart kunst.
Wil je het graag eens uittesten, maar weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? In een coachtraject rond veerkracht en/of stressmanagement, help ik je graag op weg met deze en andere (evidence based) technieken.
Of, heb je gewoon even een sparringpartner nodig?
Ik sta graag voor je klaar, Nele.